WordPress asennus omalle koneelle – osa 2

WordPress -ohjelmiston asennus omalle koneelle on helppoa, kunhan pohjalle tarvittava ympäristö on ensin saatu pystyyn ja toimintakuntoon (tutustu osa 1 artikkeliin). WordPressin voi asentaa itse käsipelillä tai sitten käyttää apuna esim. Bitnami installeria.

WordPressin itseasentamisen vaiheet ovat pääpiirteissään seuraavat:

 1. Tehdään tietokanta tietokantapalvelimelle
 2. Ladataan WordPress -ohjelmisto ja puretaan tiedostot Web -palvelimen kansioon
 3. Muokataan konfiguraatio-tiedosto vastaamaan tietokannan tietoja
 4. Ajetaan asennusskripti selaimella

Tämä itse käsipelillä tehtävä asentaminen on kattavasti dokumentoitu WordPressin sivustolla. https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress

WordPress asennus Bitnami installerilla

Me käytämme tässä artikkelissa vielä helpompaa tapaa asentaa WordPress. XAMPPin latauksen yhteydessä on useaan otteeseen mainittu tämä Bitnami installer. Se on kolmannen osapuolen paketoitu kokonaisuus, jolla WP:n asentaminen tapahtuu kädenkäänteessä. Bitnami Installerista on kaksi versiota, toisessa on mukana Web- ja tietokantapalvelimet WordPressin lisäksi (stack) ja toisessa on vain itse WordPress (moduuli). Me käytämme tässä moduulia, sillä XAMPP on jo asennettu, ja siinähän on jo nuo palvelimet.

Pienenä miinuksena on se, että se asentuu palvelimelle /wordpress/ kansioon, ei palvelimen juureen. Bitnami tarjoaa monen muunkin järjestelmän installereita, esim. Drupal, Joomla, Moodle jne. ja ne kukin asentuvat omiin kansioihinsa.

 1. Lataa ensin WordPress -moduulin asennustiedosto koneellesi osoitteesta https://bitnami.com/stack/wamp/modules#wordpress
 2. Tutustu ohjeisiin jos kiinnostaa eikä sinulla ole liika hoppu 😉
  https://wiki.bitnami.com/Infrastructure_Stacks/Bitnami_for_XAMPP
  Kun olen lukenut ohjeet, on sinulla suunnilleen käsitys mitä seuraavaksi tapahtuu. Nyt käynnistetään itse asennus.
 3. Käynnistä ensin XAMPP Control Panelista Apache ja MySQL -palvelut käyntiin Start -painikkeella.
  XAMPP-on
 4. Kun palvelimet ovat päällä, käynnistä WordPress -asennus lataamastasi asennustiedostosta ja seuraa näytön ohjeita.  
  Bitnami-WordPress-installer-exe
 5. Valitse asennuskieli ja siitä se asennus lähtee
  Bitnami-step1
   
 6. Valitse asennuskansio, sama kuin mihin olit XAMPPin asentanut aiemmin.
  Bitnami-step2
   
 7. Anna käyttäjätunnus WordPress -järjestelmään.
  Merkitse nämä muistiin, tarvitset niitä kirjautuessasi WordPressiin sisään.
  Bitnami-step3
   
 8. Anna sivustolle nimi, voit muuttaa tämän myöhemmin jos haluat.
  Bitnami-step4
   
 9. Määritä sähköposti, mikäli haluat testiympäristösi pystyvän lähettämään sähköpostia esim. lomakkeista. Älä käytä omaa sähköpostia, vaan tee tälle toiminnolle oma tili Googleen. Voit myös olla käyttämättä ominaisuutta.
  Bitnami-step5
   
 10. Jatka sähköpostin määrityksellä, mikäli rastitit ominaisuuden.
  Bitnami-step6
   
 11. Mainos, jonka voit ohittaa.
  Bitnami-step7
   
 12. Asetusten määrittämisen jälkeen on aika alkaa asennus.
  Bitnami-step8
   
 13. Asennus etenee
  Bitnami-step9
   
 14. Lopuksi paina Finish.
  Bitnami-step11
   
 15. Selain avaa valmiin WordPress -sivuston.
  Bitnami-step12

Näin helppoa se oli 🙂
Pääset WordPress -järjestelmän hallintapuolelle Meta -otsikon alta Log in -linkistä.
Käytä tunnuksia jotka äsken asennuksessa annoit.  Toinen vaihtoehto sisäänkirjautumiseen on ottaa selaimeen osoitteeksi asennuskansion alta wp-admin -kansio. Tässä esimerkissä siis http://localhost/wordpress/wp-admin

Localhost on sama kuin 127.0.0.1

Bitnami installer asentaa WordPressin hieman poikkeavaan kansioon, eli varsinaiset tiedostot löytyvät Windows-koneissa polusta C:\xampp\apps\wordpress\htdocs

No niin, siinä se on, valmis WordPress odottaen kaikkea sitä mitä haluatkin, mars konfaamaan ja opettelemaan! 😉 Oman koneen ja oman toimintakuntoisen WordPressin kanssa voi tulla vaikka WordPress kurssillenikin opettelemaan 😉

p.s. WordPress kun taitaa olla maailman yleisin CMS, niin crackerit kehittävät murtautumiskeinoja siihen tietenkin tosi paljon. Ensisijaisen tärkeää on aina pitää ohjelmistot uusimmissa testatuissa versioissa. Tämä on onneksi helppoa WordPressissä, sillä siinä on mahdollista ottaa automaattinen päivitys käyttöön.

Happy WordPressing!

7 kommenttia artikkeliin ”WordPress asennus omalle koneelle – osa 2”

 1. Tähän on itse kommentoitava seuravaa: kaikki ohjelmat kehittyvät ja myös muuttuvat ajan myötä. Bitnami installeri on artikkelin teon jälkeen muuttunut, joten nuo vaiheet eivät aivan tuolla tavoin enää mene kuten artikkelissa. Periaate on kuitenkin aivan sama, WordPress tarvitsee pohjalle tietokannan ja Web-palvelimen. Nykyään Bitnami tarjoaa ladattavaksi Bitnami Stackkia, jossa on tuo Apache ja MySql jo mukana, joten tuo Xampp ei ole enää välttämätön tuolla pohjalla. Ehkä kirjoitan siitä joskus vielä päivitetyn artikkelin. Noh, nyt sitten kirjoitin Bitnami WordPress Stackista.

 2. Hei! Tietoturvani ei salli tätä bitnami-wordpress asennustiedostoa.. miksiköhän.. uskaltaako silti sallia..?

 3. Tähän en osaa antaa mitään suoraa kyllä/ei -vastausta. Toki kaikki asennuspaketit kannattaa tarkistaa virusskannerilla ennen asennusta, oli kyseessä mikä asennettava ohjelma tahansa. Itselläni ei F-Secure SAFEn kanssa ole sen kummempia vaikeuksia ollut omissa asennuksissani. Asennuksen jälkeen palveluita käynnistettäessä Windowsin palomuuri kyselee oikeuksia, ja niitä toki tulee antaa, muuten homma ei toimi.
  Bitnamilla on omat helppisivut , joista saattaa olla apua.

 4. Helpoin tapa asentaa WordPress omalle tietokoneelle on käyttää Bitnami WordPress Stack Installeria. WordPress tarvitsee alleen web-palvelimen ja tietokantapalvelimen, Bitnami tarjoaa tähän helpon kokonaispaketin yhdellä yksinkertaisella asennuksella.

  Siirry selaimella osoitteeseen https://bitnami.com/stack/wordpress/installer

  Lataa sieltä Bitnami WordPress Stack Installer

  Bitnami WordPress Stack Download

  Mikäli sinulla on jo koneellasi Web- ja tietokantapalvelin (esim. XAMPP), voit asentaa pelkän moduulin. WordPress -moduulin asennuksesta olen kirjoittanut erikseen.

  Mikäli sinulla ei ole ennestään asennettuna mitään, niin lataa koko stack. Tämä artikkeli kertoo stackin Windows -version asennuksesta.

  Bitnami WordPress Stack asennus

  Asennus on todella helppoa, next next next -tyyliin. Käynnistä asennus lataamastasi installerista ja noudata ohjeita. Ohessa asennuksen vaiheet kuvagalleriassa.

  Asennuksen jälkeen sinulla on helppokäyttöinen oma paikallinen WordPress -asennus, jonka avulla voit huoletta kokeilla kaikkea mahdollista rikkomatta oikeaa Web -hotellissa olevaa sivustoasi. Siis helppo kehitysversio , joka ei näy avoimeen internettiin .

  Käytä windows-manager -ohjelmaa palvelimien käynnistämiseen ja sammuttamiseen. Löydät sen asennuskansiosta C:bitnamiasennuksesiversionumeroApache ja MySQL -palvelut käynnistyvät automaattisesti, harkitse niiden muuttamiseksi manuaaliseksi.

  Voit myös ladata Bitnami WordPress Stack asennus PDF eli asennusohjeet PDF -tiedostona, josta löytyvät yllä olevat kuvat hieman tarkemmin selitettynä.

  WordPressin asentaminen omalle koneelle voidaan tehdä muullakin tapaa. Olen kirjoittanut niistä aiemmin, lue XAMPPin asentamisesta ja sen päälle WordPress -moduulin asentamisesta.

Kommentointi on suljettu.