Amazon Echo Dot tuli taloon – se myös toimii Suomessa

Puheohjattavat laitteet ja palvelut kuten Amazon Echo Dot, Google Home, Siri jne. ovat olleet jo pitkään kiinnostuksen kohteena. iOSsin Siriä demoilen aina iPad-kursseillani ja Google Now -palvelua Android-tablettikursseillani. Amazon Echo ja Echo Dot ovat ehkä pisimpään olleet tuotteena / palveluna markkinoilla, mutta niitä ei Amazon myy Suomeen, ainakaan vielä.

PÄIVITYS: Nyt marraskuussa 2017 on Saksan Amazon alkanut postittaa myös Suomeen.

Amazon toi vast’ikään Suomeen Amazon Prime Video -palvelunsa, joten voisi olettaa että Echo -laitteetkin jossain vaiheessa tulevat tarjolle.

Halusin kuitenkin Amazon Echo Dot’in “heti” ja tilasin laitteen suoraan jenkeistä B H Photo -liikkestä. Amazon Echo Dot -laite maksoi 39,99 $ plus postikulut 8,91 $ ja sen lisäksi tullaus tuli maksamaan reilut 11 €.  Laite tuli postin kuljettamana, tullauksen tein itse tullin sivuilla ja verkkopankissa, helppoa.

Amazon Echo Dot asennus ja temput sen onnistumiseksi

Amazon Echo Dot
Amazon Echo Dot

Ei muuta kuin paketti auki ja asentelemaan. Laite tuli micro usb -johdolla ja amerikkalaisella pistokkeella, noh onneksi noita latureita on ennestään. Ei muuta kuin töpseli seinään ja laitteeseen kiinni. Viehko englantia puhuva naisääni ohjaa asennusta ja neuvoo jatkamaan asennusta puhelimen Alexa -sovelluksen kanssa. Siispä puhelimella Google Play -kauppaan sovellusta lataamaan, vaan ilmaantui pieni ongelma, sovellus ei ole saatavilla maassasi. Niin, Amazon ei tosiaan ko. palvelua ole lanseerannut Suomeen, tämä oli riski jonka tiedostin kun tilasin sen, en ehkä saa laitetta toimimaan. Lähin maa, jossa palvelu on käytössä on Saksa.

Eipäs kuitenkaan luovuteta 🙂
Kokeilin ensin F-Securen Freedome VPN-palvelulla huijata Play Kauppaa, jotta saisin yhdysvaltojen Play Storen käyttööni, ei onnistunut, ei vaikka GPSkin oli pois päältä. Noh, tein uuden Google -tilin ja sinne osoitetietoihin  New York. Uudella tunnuksella Play Kauppaan ja nyt oli Alexa -sovellus ladattavissa.
(Edit: Jälkikäteen on selvinnyt, ettei sovellus kaikilla onnistu puhelimeen asentumaan, itsellänikin se on Samsung Tab S -tabletissa.)

Asennus oli kohtuuhelppoa, Alexa -sovellus ja Echo Dot -laite löysivät toisensa ja sain kytkettyä laitteen kodin Wi-Fi -verkkoon. Ei muuta kuin kokeilemaan, toimi! Tabletissani on Amazon -sovellus, jolla olen suomalaisena kirjautuneena sisään ja jotenkin uusi Alexa -sovellus oli kaivanut tiedot sieltä ja olin Alexassakin omalla Amazon -tilillä kirjautuneena.

Alexa sovellus
Alexa sovellus

Echo Dot lyhyesti

Echo Dot on kodin Wi-Fi -verkossa toimiva laite, jota voi ohjata puheen avulla (englanti). Laitteen avulla voi mm. ohjata älykodin laitteita kuten valoja ja muita sähkölaitteita sekä tietenkin kuunnella musiikkia eri palveluista, kysellä säätietoja jne. Echo Dotissa on mikrofoneja, joilla se kuuntelee käskyjä sekä kaiutin, jolla se vastaa sekä soittaa musiikkia. Parempi äänenlaatu onnistuu ulkoisella kaiuttimella.

Tule varmasti kirjoittamaan aiheesta lisää, kunhan hieman käyttökokemusta karttuu lisää.

Lue myös kokemuksiani Google Home -laitteista.

 

35 kommenttia artikkeliin ”Amazon Echo Dot tuli taloon – se myös toimii Suomessa”

 1. Itse odottelen että saisin echo dotin saksan amazonista, joten odotellessa on hyvä lukea kokemuksiasi. Itseäni kiinnostaa philips hue valojen ohjaus sekä musiikin toistaminen bluetooth kaiuttimesta. Kaiutin pistää itsensä vaan aina pois päältä käyttämättömänä, joten saa nähdä alkaako echo suoraan toistamaan kaiuttimesta sen käynnistyttyä vai vaatiiko parituksen, tai muistaako oletuksena edes kaiutinta vai onko aina sanottava mikä kaiutin kyseessä:)

 2. Echo Dot toimii minulla hienosti Philips Hue -valojen kanssa. Musiikkipuolella sekä TuneIn Radio että Spotify toimivat samoin. Minulla on Logitechin UE Boom 2 -kauitin ja sekin pelittää, joskin sammuttaa itsensä käyttämättömänä eikä Alexa osaa herättää sitä.

 3. Toimii ihan uskomattoman hyvin kyllä tämä dot, jotenkin ihmetyttää, ettei ole suositumpi Suomessa. Kuitenkin kaikki osaa ja tykkää käyttää englantia. Sijoitin omani olohuoneen ja keittiön väliin ja sillä katan oikeastaan koko omakotitalon yläkerran.

  Toinen dot on autossa ja on kyllä kätevä vain pyytää soittamaan kappaleita sen vaarallisen räpellyksen sijaan.

  Suurin harmitus liittyy siihen, että säätä ei saa lokalisoitua Suomeen vielä. En ole vielä oppinut ääntämään Turkua niin, jotta Alexa minua joka kerta ymmärtäisi. Tarkoitus on laittaa kiinni kodinohjaukseen tämä myös, mutta se onkin isompi operaatio sitten.

 4. Nyt on Echo Dot saapunut kotiin ja asennukset tehty. Hyvin näyttää toimivan ja positiivinen yllätys oli se, että yhdistin sen bluetooth kaiuttimeen, jossa on mikrofoni, niin nyt pystyn viemään bluetooth kaiuttimen toiseen huoneeseen ja latelemaan siihen komentoja niin ei tarvitse korottaa ääntä. Nyt kun vielä saisi netin ohjeilla tuon Suomen sijainnin huijattua alexalle, niin saisi oikeat säätiedotkin.

 5. Itselläni on mennyt eteenpäin Alexan hyödyntäminen. Sain sen ohjaamaan mediasoitin Kodia. Nyt voin vain sanoa “Alexa, ask Kodi to play the movie Avatar” Sen lisäksi sain Alexan linkitettyä AMX kodinohjausjärjestelmään. Valot vilkkuu ja laitteet menee päälle/pois nyt puheella. Kerrassaan mainio vehje. Kaksi dottia käytössä. Kaksi lisää ja saan koko talon katettua niillä.

 6. Onkos löytynyt tämän kanssa yhteensopivia virtakatkaisijoita tms.? Mistä ootte katellu niitä?

 7. Minulla on Amazon Echo joka tuntuu toimivan suhteellisen hyvin mutta ylen radiokanavia en ole onnistunut saamaan sitä soittamaan. Onko jollakin kokemuksia tästä? TuneIn sanoo no compatible stream kun sen käyttää Alexa sovelluksesta mutta pelkällä TuneIn sovelluksella kaikki toimii hyvin.

 8. Kyllä minulla TuneIn toimii “jotenkin”, mutta suurin haaste on lausua suomenkielinen kanava niin, että Alexa sen ymmärtäisi. Esimerkiksi Radio Helsinki on lausuttava just oikein, muuten tulee “something went wrong” 🙂

 9. Mitkä kaikki suomalaiset radiokanavat olette saaneet siellä soimaan? Reidio Helllssinkiii lähtee tosiaan soimaan mutta eipä muita??

 10. Haasteena radiokanavilla on tuo lausuminen sekä se, että osalla suomalaisia kanavia on samanniminen ulkomainen vastaava, esim. Alexa: Radio Nova from TuneIn -pyyntö tuo jonkin ranskalaisen kanavan ääneen.

  Suomalaisista kanavista olen onnistunut: Radio Helsinki, Groove FM ja Radio City, en toki kaikkia ole yrittänytkään.
  Onneksi lempikanavani Radio Helsinki toimii luotettavasti.

  Minulla Echo Dot on enimmäkseen valojen ja sähköpistokkeiden komennuskäytössä.

 11. @Timo Kantola tuskin kovin nopeaan oppii Suomea. Lokalisoiminen härmän tavoille (liikenteen tiedot, aukioloajat, kaupat, yhteistyökumppanit) ottaa aikansa ja Euroopassa on valloittamatta vielä moni moni meitä ismpo markkina. Mennee vielä vuosia ennenkuin Alexaa oikeasti voi Suomeksi käyttää.

 12. Ei löytynyt just sellaista nimikettä tullin palvelusta, mutta taisin laittaa reitittimeksi tms. kun oli pakko keksiä jotain.

 13. Onko joku onnistunut saamaan sijainniksi määriteltyä suomalaisen osoitteen, jollain vippaskonstilla?

  Mistä olette Echonne tilanneet, sillä Amazon US, Amazon UK ja Amazon DE kaikki sanovat etteivät toimita suomeen.

 14. Dot tuli mutta appi pistää vastaa.Pystyykö appin asentamaan omaan gmailiin vai täytyykö olla toinen gmail rekisteröitynä Saksa tai US?

 15. Juu, itse tein uuden Google “pseudotilin” ja siihen tunnukseen jenkkiosoitteen New Yorkiin. Sitten sain ladattua Play Kaupasta softan, ja asennus onnistui. Tiedä sitten onko tuon jälkeen jotain muuttunut, onhan tuosta jo aikaa kulunut kun homman tein.

 16. Ei välttämättä tarvitse Play -kaupasta sitä softaa latailla sillä Androidille sen apk-paketin saa ihan netistäkin ladattua. Pääsee vähemmällä rekisteroinnillä.

  Onko joku onnistunut kertomaan tuolle Alexalle sijainniksi suomea?

 17. Niin, jokainen tekee Androidillaan mitä haluaa, mutta tulee muistaa että vieraista lähteistä ladatut asennuspaketit ovat potentiaalisia haittakoodin lähteitä. Tämä vieraista lähteistä asentaminenhan on oletusarvoisesti Androideissa estetty.

 18. Ei ainakaan minulla onnistunut tuo, että loin uuden gmail – tilin ja laitoin sijainniksi Yhdysvallat. Ei ilmestynyt Google playhin Alexaa.

  Taitaa tuo APK paketin lataaminen jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi. Jos tuollaisen lataa, niin tuo ei liene päivity automaattisesti, ko kö?

 19. Pakko myöntää että oli paha rasti tuo softa. Uudet tilit tuli avattu New York asetuksella dollarit ja kaikki mahdolliset asetukset jenkkeihin. Ei kortteja ei gps jne. Ja silti ei suostunut softaa antamaan, apk versioon oli pakko taipua. No opahan laitteessa, jossa ei ole mitää vietävää.. Silti en suositte apk:ta omalla riskillä…. On ovissa manuaali lukot tuskin osaa vielä avaimia teettää ja lukoja avata… kai… kiitos jeesistä..

 20. Harmi. On hyvä huomata, että tämä alkuperäinen artikkeli on kirjoitettu v. 2016 puolella, tässä ajassa kerkiää asiat muuttumaan. Lähin maa, jossa Alexa nykyään toimii virallisesti on Saksa. Kokeilisin itse sitä. Sitten sivukommentti aiheeseen liittyen. Saksassa on myynnissä Google Home, se on tulossa itselleni tuliaisena kunhan myöhemmin syksyllä piipahdan Berliinissä.
  Edit 21.11.2017 nyt ovat itselläni myös Google Home ja Google Home Mini käytössä

 21. Olettehan huomanneet että kaikki konffaukset Alexan palveluihin voidaan tehdä selaimella myös osoitteessa alexa.amazon.com. Joten jos huolettaa sen Android sovelluksen (APK) käyttö, niin sen voi poistaa sen jälkeen kun Echo on langattomaan verkkoon päässyt. Sovellusta ei tarvitse sen jälkeen mihinkään.

 22. Tämäpä hyvä vinkki, kiitos. En minä ainakaan ollut tuota huomannut, täytyypä tutustua.
  Täytyy tässä samalla pyytää anteeksi hidasta reagointia ja ylläpitoa. Oli moni kommentti mennyt roskapostiin, enkä ollut sitä huomannut, mutta nyt on julkaistu jälkijunassa, sorppa.

 23. Moi

  Millaisia kokemuksia teillä on valaistuksen ohjailusta Alexan avulla?

  Ainakin omakohtaisena kokemuksena suurin haaste tuntuu olevan eri valaistustiloille ja valaisimille järkevän, englanninkielisen, nimen keksiminen.

  Siinä vaiheessa kun lamppuja on useita (itsellä tusinan verran) ja jokunen älypistorasia, niin erilaisten komentovaihtoehtojen määrä on kasvanut jo sadan toiselle puolelle. Se tuntuu aiheuttavan ongelmia, sillä jokainen laite tai tila ei ole enää yksilöllisesti erotettavissa. Lausumisessa pitää olla hyvin huolellinen jos meinaa saada oikeat lamput syttymään oikeaan modeen.

  Mikäli lamput ja valomodet on onnistusneesti nimetty, homma toimii hyvin.

  Millaisia nimeämiskäytäntöjä olette käyttäneet ja kuinka ne ovat toimineet?

Kommentointi on suljettu.