Pihapiiri toukokuussa 2020

Kesä tuli hissukseen aika viileän toukokuun alun jälkeen. Toukokuussa saatiin kai talven lumiennätyskin aikaiseksi.

Takatalvi

Maassa onnistuneesti talvehtineita yrttejä olivat kaupan ruukuista maahan tökätyt korianteri, rakuuna, sitruunatimjami, timjami, oregano, viinisuolaheinä ja tietysti jo monen vuoden takaa rehottava ruohosipuli.

Basilikat ovat jo altakasteluruukussa sisäterassilla, mutta pihalle on menossa vielä ainakin rosmariini, joka ei tästä lumettomasta talvesta säilynyt hengissä.

talvehtineet yrtit
talvehtineet yrtit

Perhos- ja pörriäiskasveista talvehtivat mm. valkotäpläimikkä, kallionauhus, täpläpeippi, neljä viidestä punahatusta, syksyllä istutetut laukat eli alliumit, punatähkät, helminukkajäkkärät, vuorikaunokit, yrtti-iiso, tarhaväriminttu ja erilaiset maksaruohot.

Pihan ulkopuolelle siirretyt preeriavärimintut, harjaneilikat ja pieni sammalleimurypäs näyttävät myös olevan elossa.

talvehtineet pörriäiskasvit

Jotain uuttakin on laitettu kevään mittaan kasvamaan. Vaarinlaukka, kirjokuulijoja, iisoppeja. helmihyasintteja, sekä lisää sedumeja eli maksaruohoja. Kesän pörriäisiä odotellessa. Nurmikkoa ei leikata ennen kuin on pakko, noudatetaan pitkälti Pelasta pörriäinen -kampanjan periaatteita.