Käyttäjätunnukset ja salasanat – kuinka muistan ne kaikki

Tässä vuosien varrella on käyttäjätunnuksia ja salasanoja kertynyt jo melkoinen määrä. Erilaiset web-sivustot ja verkkopalvelut edellyttävät usein tunnuksia jotta niistä olisi jotain iloa. Jos hallinnoit tietokoneita, on niissäkin käytössä tunnukset ja salasanat. On lukkojen ja ovien avauskoodeja, luotto- ja pankkikorttien tunnuksia jne. Eihän sitä nyt niihin kaikkiin voi olla sama tunnus ja salasana, johan se olisi liian riskialtista tietoturvankin kannalta. Olen kyllä käyttänyt jonkinlaista omaa sisäistä logiikkaa tunnuksia ja salasanoja keksiessäni, mutta ei niitä kuitenkaan kaikkia ulkoa voi muistaa. Itselläni on kertynyt jo kymmeniä tunnuksia ja salasanoja tms. jos ottaa kaikki yksityiset ja työjutut mukaan laskuihin.

Miten ne kaikki muistaa? Ei tarvitsekaan muistaa, keltaiselle lapulle monitorin viereen vain, tai hiirimaton alle piiloon 😉

Jotkut säilövät tunnukset ja salasanat GSM-puhelimen lompakkoon tai johonkin tiedostoon. Itse en sitä käytä, mitä jos puhelin hukkuu, rikkoontuu tai varastetaan. Toiset käyttävät selaimiin integroituja salasanan muistamistoimintoja, mutta minä en niihin luota, vuotavat kuitenkin ehkä verkkoon. Yleensä aina kiellän selainta muistamaan tunnuksia.

Käytän itse mieluummin erillistä ohjelmaa nimeltä Password Safe. Siinä on mahdollista säilöä kryptatusti tunnukset ja salasanat kovalevylle yhden salasanan taakse. Siis tarvitset vain yhden salasanan, jonka jälkeen saat eteesi kaikki tunnukset. Kaiken lisäksi ohjelmassa on aputoimintoja helpottamassa elämää, mm. kaksoisnapsauttamalla tunnusta, kopioidaan salasana muistiin, jonka voi sitten liittää salasanakenttään samantien. Niin, ja tietysti sen kryptatun tietokannan voi (ja pitää) varmuuskopioida talteen, ettei se katoa jos kovalevy hajoaa tai kone varastetaan.

Password Safe -ohjelman on alunperin tehnyt tietoturvaguru Bruce Schneier, ja nykyään se on aktiivisen kehityksen alainen Open Source projekti. Ohjelma on nyt versiossa 3.09 ja on siis ilmainen.

Lataa itsellesi helpotus täältä http://passwordsafe.sourceforge.net/