Kokemuksia puhelimestani – Nokia 5800 XPressMusic

Matkapuhelimet kehittyvät nopsaan, mutta päivityksellä uudempaan versioon ei ole suurempaa painetta mikäli puhelimen käyttö on pääosin puheluita ja tekstiviestejä. Itselläni oli aiemmin Nokia N70 ja sillä pärjäsi mainiosti pitkään.

Tarpeet kuitenkin muuttuvat ajan myötä.

  • Musiikin kuuntelu onnistui myös N70 -puhelimella, mutta soitinohjelma oli liian kankea ja hidas. Erillistä kannettavaa musiikin kuunteluun tarvittavaa laitetta en halua kanniskella, joten puhelimen on toimittava soittimena.
  • Valokuvien ottaminen onnistui sekin N70:llä, mutta kaipasin laadukkaampaa kameraa, joka olisi aina mukana.
  • Internetin palvelujen käyttäminen, etenkin web-sivujen selailu oli N70 -puhelimella hankalaa pitkälti pienen näytön johdosta. Tarvitsen laadukasta web-selausta, mm. sääsivustojen katsominen on veneilijälle tärkeää.

Nämä kolme itselleni tärkeintä tarvetta johtivat minut puhelimen vaihtoon melko tasan vuosi sitten, kesän kynnyksellä 2009.

Päädyin hankinnassani kesäkuussa 2009 melko pian Nokia 5800 XPressMusic -puhelimeen. Alle 300 euron hintaan siinä yhdistyivät erinomaiset ominaisuudet, jotka vastasivat silloisia tarpeitani.
http://www.nokia.fi/tuotteet/kaikki-puhelimet/nokia-5800-xpressmusic/tarkka-tuoteseloste

Ehkä suurimpana positiivisena yllätyksenä puhelimen hankinnan jälkeen on ollut se, että puhelin on tämän vuoden aikana saanut käyttöjärjestelmän päivityksen ainakin neljä kertaa. Jokaisessa firmware -päivityksessä puhelin on saanut parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Itse asiassa puhelin on aika erilainen ohjelmistoltaan nyt vuoden ikäisenä. Hienoa palvelua Nokialta!

Miten Nokia 5800 XPressMusic -puhelin on vastannut tarpeisiin?

  • musiikki,
  • kuvat ja
  • web-selailu

Musiikkisoitin oli alkuperäisessä firmwaressa hyvä ja on entisestään parantunut päivitysten myötä. Äänen laatu puhelimessa on mahtava. Kuulokkeilla voi tietty kuunnella rauhassa itsekseen muita häiritsemättä, mutta myös puhelimen stereo-kaiuttimet toistavat musiikin loistavasti. Etenkin kun puhelimen asettaa sopivalle alustalle pöydälle tms. niin puhelin toimii erinomaisena viihdelaitteena ilman rasittavia nappikuulokkeita, tämä toimii hienosti esimerkiksi veneen kajuutassa.
Musiikkilaitteena puhelin ylitti odotukseni.

Kamera on ollut riittävän laadukas. Yksi sillä ottamani kuva on päätynyt jopa painotuotteisiin ja lehteen, joten resoluutio riittää hyvin. On selvää että puhelimeen asennetut kamerat eivät pärjää valovoimassa oikeille kameroilla, mutta hyvissä valaistusolosuhteissa sillä saa mainioita kuvia. Salamalaite on melko tehokas, joten hämärässä lähikuvatkin kyllä onnistuvat. Videokuvauskin toimii helposti ilman nykimistä. Ylimääräisenä lisäplussana kameraan integroitu GPS tallentaa kuviin paikkatiedon.
Kamerana Nokia 5800 XpressMusic on ollut juuri sitä, mitä odotinkin.

Web-selaus puhelimella onnistuu hyvin pitkälti ison 3.2 tuuman näytön ansiosta. Resoluutio on peräti 640 x 360 pikseliä, siihen jo mahtuu web-sivua näkyviin, vaikka sivustoa ei olisi optimoitukaan mobiililaitteille. Puhelimen oma selain on kohtuullinen, mutta selauskokemus paranee olennaisesti Opera Mini selaimella. Sisäänrakennettu Flash -tuki helpottaa erilaisten sivustojen sisällön katselemista ja kun näyttö tukee 16:9 kuvasuhdetta, äänen laatu on loistava, on mm. videosivustojen katsomiskokemus erinomainen. Sisäänrakennettu WLAN -tuki on auttanut alentamaan tietoliikennekustannuksia ja nopeuttamaan selauskokemusta.
Web-selailussa puhelin on vastannut tarpeitani erinomaisesti ja ylittänyt alkuperäiset odotukseni.

Loppuyhteenvetona voi todeta Nokia 5800 XPressMusic -puhelimen olevan hinta-laatusuhteeltaan fantastinen, etenkin kun ottaa huomioon nuo alkuperäiset tarpeeni, musiikki, kamera ja Web. Lisäplussana ovat moniajo, WLAN ja GPS -ominaisuudet, joista on ollut paljon hyötyä puhelinta käytettäessä.
Puhelimen ominaisuuksia on helposti voinut lisätä asentamalla siihen ilmaisia ja/tai edullisia ohjelmistoja, joten nyt vuosi hankinnan jälkeen, puhelin on taipunut jo sosiaalisen median välineeksi. Näistä puhelimeen asennettavista ohjelmistoista kirjoittelen ehkä joskus toiste.