Olen alkanut valokuvata enemmän, ehkäpä lisääntyneen vapaa-ajan myötä. Kalustoa on päivitetty ja jonkin verran uuttakin hankittu. Edelleen pysyn tyytyväisenä MFT -järjestelmän parissa sen keveyden takia.
Uusi runko – Panasonic Lumix DMC-G80
Keväällä päivitin vanhan DMC-G5 rungon uudempaan. Olisin pärjännyt vanhalla muuten vielä hyvin, mutta olin suunnitellut ruveta ottamaan videota laadukkaalla äänellä ja vanhaan G5 -runkoon ei voinut liittää ulkoista mikrofonia. Siispä hankin rungon, jossa on liitäntä mikrofonille. Varmaan siinä on paljon muutakin uutta, mutta tuo äänitysominaisuus oli avainasemassa. Vanha runko ei kelvannut enää vaihdossa valokuvausliikkeelle, mutta sain sen helposti kaupaksi yksityiselle.

Lisätietoa Lumix G80 -kamerarungosta
Uusi äänityslaitteisto – Zoom F1-SP
Tutkailin pitkään erilaisia haulikkomikrofoneja, mutta päädyinkin sitten ostamaan kenttätallentimen haulikkomikrofonilla. Sen saa Lumixiin kiinni piuhalla, mutta se toimii myös sellaisenaan ilman kameraa. Voisin alkaa käyttää sitä siis myös yölaulajien kuunteluretkilläni kamerakäytön lisäksi. Hankinta meni tämän vuoden yölaulajien äänittämiseksi hieman myöhäiseksi, mutta ensi keväänä sitten siihen käyttöön. Saattaa toimia musajutuissanikin.


Lisätietoa Zoom F1-SP kenttätallentimesta
Uusi makro-objektiivi – Lumix G 30mm
Lähikuvaukseen olin pitkään hankkimassa Olympuksen 60mm makroa, mutta saatavuusongelmat sekä muutaman tuotevertailuartikkelin ja YouTube -arvostelun läpikäyminen saivat minut lopulta päätymään Panasonicin omaan Lumix G 30mm makroon (käytetty). Muutaman päivän sitä nyt käytettyäni olen tosi tyytyväinen. Mainio kuvan laatu ja se toimii myös ikäänkuin normaaliobjektiivina makron lisäksi (MFT 30mm on 60mm kinovastaavuus).

Iso peukku kameravalinnasta. Oman kokemuksen mukaan erittäin pätevä laitos ja MFT-laseja saa hyvään hintaan.
Itse olen välillä leikitellyt ajatuksella ostaa tuollaisen Zoomin, mutta viellä menen Roden mikillä suoraan kameraan ja/tai Roden haulikolla ulkoiseen tallentimeen. Tuo Zoom F1-SP haulikolla olisi kuitenkin loistavan kevyt reissukäyttöön vs. Roden hulikko ja Tascamin ulkoinen tallennin. Eli millaisia kokemuksia laitteesta? Risut ja ruusut kiinnostaa. 😉
Vielä ei ole kunnon kokemuksia tuosta Zoomista, mutta makroa on käytetty ahkerasti, se on hyvä.
Hankin aiemmin äänityslaitteen Zoom F1-SP ja siihen pari mikrofonia, jotta retkeillessä saisi tallennettua laadukasta ääntä piuhan välityksellä järjestelmäkameran videoon. Aina ei tarvitse videota, niin Zoomia voi tietty käyttää itsenäisesti hyvälaatuisena äänityslaitteena.
Silloin tällöin on myös mukava livenä retkeltä saman tien julkaista ääninäytteitä esim. Twitteriin. Some-kanaviin julkaisu onnistuu tietty helpoiten retkellä puhelimesta, joten puhelimessa tulisi olla äänitysohjelma.
Dolby On -sovellus
Viimeisin löytöni sovelluskaupasta oli maksuton Dolby On -äänitysohjelma. Se on yksinkertainen puhelimen sovellus, jolla äänitys ja äänen jälkikäsittely onnistuu todella helposti. Dolby On -ohjelmalla äänittäessä voi käyttää puhelimen omaa mikrofonia, tai sitten ulkoista mikrofonia, eli omassa tapauksessani liitän Zoomin piuhalla puhelimeen. Näin voin käyttää esim. haulikkomikrofonia puhelimella äänittäessä ja Zoom toimii ikään kuin esivahvistimena.
Sovellus on todella simppeli käyttää, mikä onkin maastossa tärkeää. Lähes kaikki on automatisoitu, äänentasosta lähtien.
Ja voi sillä ottaa äänen sijasta videotakin.
Tallennettaessa Dolby On tekee ”kaiken” mahdollisen puolestasi. Normalisointi, de-esser, kohinanpoisto, fade-in, fade-out ym.
Ohjelmalla voi julkaista äänen/videon samantien mm. SoundCloudiin, Twitchiin, Youtubeen, Instagramiin ja Facebookiin tai tallentaa vain laitteen muistiin ja julkaista muuten. Twitteriin ei vielä tätä kirjoittaessani ole Androidilla mahdollista julkaista ääntä (iOS on), vaan äänestä täytyy ensin tehdä video ja sen voi sitten Androidillakin julkaista Twitterissä. Onneksi Dolby On tarjoaa simppelin visualisoinnin pelkälle äänelle kuten alla olevasta esimerkistä näkyy.
Kaiken kaikkiaan erinomainen pikku sovellus, suosittelen.