Yksinkertainen tietoturvakikka WordPress -sivustoille

Murtoyritykset WordPress -sivustoille ovat arkipäivää olipa sivusto sitten “merkityksellinen yrityssivusto” tai “taviksen blogi”, kaikki kelpaavat murtokohteeksi. Robottiarmeijja yrittää jatkuvasti kirjautua sivustoille arvaamalla käyttäjätunnusta ja salasanaa, kone on väsymätön yrityksissään. Brute Force Attacks on termi näille yrityksille.

Tälläisiä sisäänkirjautusmisyrityksiä vastaan on olemassa lisäosia, jotka tarkkailevat yrityksiä ja mm. blokkaavat yrittäjän IP-osoitteen joksikin aikaa liian monen yrityksen jälkeen. Omalla sivustollani on käytössä Limit Login Attempts Reloded -lisäosa, jonka lokia seuraamalla on “hauska” tarkastella murtoyritysten epäonnistumisia. Yrityksiä on päivittäin pahimmillaan jopa satoja. Alla oleva kuva on asiakkaani sivuston tietoja.

Limit Login Attempts Reloaded Dashboard

Oman sivustoni murtoyritysten lokia tarkastelemalla olen huomannut, että näissä yrityksissä käyttäjätunnuksena käytetään yleisimmin lempinimeäni Stedi. Mistä murtautujat ovat sen keksineet?

Limit Login Attempts Reloaded loki

Älä käytä helposti arvattavaa käyttäjätunnusta

Jo alkuvaiheessa, kun luodaan sivustolle käyttäjätunnuksia, tulisi huolehtia siitä, ettei valita käyttöön liian helposti arvattavaa tunnusta kuten esim. etunimeä. Käyttäjätunnustahan ei voi jälkikäteen vaihtaa, joten tämä on mietittävä siis jo aivan alkuvaiheessa.

WordPressin käyttäjäprofiilissa voi kukin käyttäjä kertoa itsestään tietokenttiin täydentämillään tiedoilla. Älä siis käytä käyttäjätunnuksena mitään kolmessa nimikentässä olevia tietoja. Valitse siis myös alimpaan vaihtoehtoon sellainen versio, joka ei paljasta käyttäjätunnusta.

WordPress käyttäjäprofiilin nimitiedot

Tämä alin kenttähän on se tieto, joka merkitään mm. artikkeliin kirjoittajaksi. Se tulee usein näkyviin artikkeleihin automaattisesti. Sen voi toki halutessaan piilottaa, mutta hakkerit saavat sen helposti selville vain katsomalla sivustolta liittämällä selaimeen sivuston osoitteen perään parametrit tähän tapaan: https://teuvovaisanen.fi/?author=1
Jokainen kirjoittaja on “numeroitu”, joten voi olla vaikka ?author=7, testaa vaikka omalla sivustollasi.

Omalla sivustollani olen merkinnyt kirjoittajaksi lempinimeni, joten sieltähän ne murtoyrittäjät sen ovat poimineet. Mutta eihän minulla tietenkään ole se käyttäjätunnuksena, joten valtaosa murtoyrityksistä tyssää jo tähän simppeliin kikkaan.

No saattaahan robotti arvata ennen pitkää kuitenkin oikean kombinaation, joten minulla on vielä kaksivaiheinen todentaminen apuna sisäänkirjautumisessa. Näiden kahden tietoturvakeinon yhdistelmä on varmaan riittävä esto Brute Force Attack -yrityksille ainakin omalle sivustolleni.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.