Uusia ääniä ja eri tavoin

Olen pikkuhiljaa innostunut laajentamaan musiikkitouhuiluani. Kielisoittimia on tullut soitettua 50+ vuotta yksin ja bändeissä ja onhan minulla toki ollut pitkään Ableton, jonka avulla olen tutustunut myös softasoittimiin. Viime aikoina olen kuitenkin hankkinut lisää sähköisiä musiikkilaitteita, joiden käyttämiseen ei tarvita tietokonetta.

Minua kiehtoo käännellä ja väännellä syntetisaattorien fyysisiä nappuloita ja naputella rytmisoittimien padeja. Se tuntuu paljon enemmän soittamiselta, kuin tietokoneen kanssa soittaminen hiiren avustuksella. Kyllä tuo Ableton on toki mahtava softa (digitaalinen audiotyöasema), enkä sen käyttöä aio lopettaa, mutta tietokoneeton ja ja softaton musailu (dawless) sähkölaitteiden kanssa on tunnelmaltaan erilaista. Uutta, kiinnostavaa minulle.
Kaiken lisäksi nykyään on kohtuuedullisesti saatavilla pieniä syntikoita, jotka on mallinnettu jonkin vanhan analogisen syntikan pohjalta. Usein niissä on myös sekvensseri, jotta pienet biisinkappaleet / osaset saa tallennettua laitteen muistiin ja sen avulla sitten toistettua. Jos ja kun on useampi laite, pystyy ne yleensä melko helposti verkottamaan MIDIn ja/tai synkkapulssin sekä piuhojen avulla keskustelemaan keskenään ja siten toimimaan ikään kuin bändinä. Syntikoiden äänimaailma poikkeaa rajusti minulle tutuista kielisoittimista ja uudet äänet ovat mukavaa vaihtelua.

Ihan ilman tietokonetta ei nuo syntikat ja muut MIDI -laitteetkaan voi olla. Tietokonetta tarvitaan yleensä soittimien tehdasohjelmistojen päivittämiseen ja äänien / sekvenssien varmuuskopioinnissa ja siirrossa laitteesta tietokoneeseen ja toisin päin myös. Lisäksi monesti syntikoille ja näppäimistöille on olemassa erillinen ohjelma, jolla voi muuttaa sen asetuksia ja ohjelmoida MIDI -komentoja esim. tietyn napin toiminnaksi. Onhan tämä toisaalta omanlaistansa nörttäilyä, musanörttäilyä. Mutta itse soittaminen ja soittojen toistaminen ei vaadi tietokonetta. Se on virkistävää.

Dawless laitteitani ovat mm.

On eräänlaista optimilaitteiden etsimistä ollut tämä alku. Osan aiemmin hankkimista laitteista olen laittanut kiertoon kun ei ole yhteistä säveltä sen kanssa löytänyt. Mm. Volca Sample 2 sai lähteä, samoin Novationin minikoskettimisto. Nyt uusimmat hankinnat Arturian Keystep 37 ja MicroFreak sekä Novation Circuit Rhythm tuntuvat aukeavan minulle parhaiten ja niiden kanssa on tullut eniten leikittyä ja kokeiltua kaikenlaista.

Saako sitä mitään aikaiseksi? Hmmm… onneksi tavoitteena on enemmänkin fiilistellä uusissa äänimaailmoissa, eikä biisien tekeminen. Jos biisi tulee, tulkoon. Ehkä kuitenkin pitäisi se yksi vanha biisi taivuttaa nyt syntikoille, kun vaan korvien välissä on soinut tähän saakka.

Jossain kaukana jonossa odottavat vielä muutaman efektilaitteen lisääminen tuohon MIDI -junaan. Elämä on oppimista.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.