Taustaa
Olen työtaustaltani web-asiantuntija ja kouluttaja. Viimeiset kuutisen vuotta ennen eläkkeelle jäämistä olin freelancer, seitsemänsien YT-neuvottelujen päätteeksi. YT-neuvottelujen lopulla sain valita nälkäsopimuksen tai lähtemisen välillä. Lähdin freelanceriksi. Teen näin eläkkeellä enää harvakseltaan töitä muutaman vanhan asiakkaan parissa.
Google työkalut
Freelancerina ei enää ollut käytössäni firman kustantamaa Microsoftin Office -pakettia, jonka työkaluilla olin pitkälti tehnyt koulutusmateriaalit ym. Olin jo kouluttanut Googlen eri työkaluja ja nyt kun siirryin freelanceriksi, päätin siirtyä kokonaan käyttämään Google työkaluja. Päätös oli osittain taloudellinen, osittain luonteva jatko sille, että olin jo käyttänyt privaattielämässä Googlen GMail, Drive ja Kuvat -palveluita. Ensi kertaa tutustuin Googlen palveluihin WWW-konferenssissa Amsterdamissa vuonna 2001, silloin se oli vielä pikkufirma. Ja eräänä johtoajatuksena Googlen toiminnassa oli silloin alkuvaiheessa ”don’t be evil” -filosofia. Tykkäsin. Olin omalla tavallani myös kiitollinen Googlelle, sillä kouluttaessani eri Googlen tuotteita ja palveluita, olin myös ansainnut elantoa perheelleni.
Hankin freelancer ”firmalleni” Google Workspace -paketin, jolla sain enempi tallennustilaa, GMail -sähköpostiin oman domainini sekä videoneuvottelupalvelun etäkoulutuksia jne. varten. Pikkurahalla, muistaakseni silloin aluksi noin vitosen kuussa. Näin jälkikäteen täytyy todeta, etten juurikaan kaivannut MS Officea, sain kaiken tehtyä loistavasti Driven selainpohjaisilla työkaluilla. Läppärinä minulla oli Chromebook, tablettina Chromebook ja puhelimena Android. Googlen videoneuvottelupalvelulla olen pitänyt lukemattomia etäkoulutuksia, niitähän etenkin Covid -aikana lähes kaikki koulutukset olivatkin. Olin tyytyväinen, kaikki toimi.
Yksityisyys ja eurooppalaisuus
Vuosien saatossa kiinnostuin enempi tietoturvasta ja yksityisyydestä. Freelancer -vaiheessa loppukäyttäjäkohderyhmälle suunnatuilla kursseilla puhuin aina tietoturvasta ja yksityisyydestä. Enhän minä mikään tietoturva-asiantuntija ole koulutukseltani, mutta osaamistasoni riitti hyvin loppukäyttäjille asioista puhumiseen.
Internet oli alkuajoista muuttunut ja todella paljon. Minäkin, googleuskovainen, olin alkanut hirvitellä mielessäni sitä, miten nuo isot, pääosin amerikkalaiset jätit kuten Meta, Twitter, Microsoft, Apple ja Google käsittelivät meidän yksityiskäyttäjien tietoja. Maksuttomien palvelujen hintana oli data, jota korporaatiot repivät meiltä käyttäjiltä, usein vielä lupaa kysymättä tai ainakin järkälemäisten käyttöehtojen taakse lakiteksteihin piilotettuna. Tulostin kerran uteliaisuuttani paperille Applen käyttöehdot, jotka piti hyväksyä tunnusten teon yhteydessä, 53 sivua A4 tekstiä. Kaikkihan sen lukee tietty 😉
Olen pikkuhiljaa tässä eläkkeellä ollessani luopunut monista verkossa olevista palveluista, deletoinut tilini. Paljon on vielä deletoimatta. Tilien poisto on kiihtynyt viime vuosien isojen ryminöiden saatossa. 2022 poistuin Twitteristä monien muiden lailla. Sitä ennen poistuin jo Facebookista ja Instagramista, Whatsapp on vielä jäljellä, mutta sitä riisun koko ajan pikkuhiljaa. Hankalaa se on kun on niin monta ryhmää siellä ja vaikeaa suostutella ihmisiä Signaliin. Somessa olen pääosin Fediversumissa, irti miljonäärien ketkuiluista.
Nyt viimeisenä isona liikkeenä olen aloittanut poistumisen Googlesta. Don’t be evil ei enää kuulu Googlen filosofiaan. Poistuminen Googlesta tuleekin olemaan haasteellista eikä ehkä kokonaan onnistukaan, aika näyttää. Aloitin poistumisen hankkimalla eurooppalaisen pilvipalvelun. Olin sitä pohtinut pitkään, mutta muutama viesti ja keskustelu Mastodonissa laukaisi lopulta päätöksen. Hankin Saksasta Hetzneriltä Nextcloud -pilvipalvelun, 1 teratavun tallennustilalla. Reilu 5 euroa kuukaudessa. Edullinen. Sinne saan kaiken tarvitsemani talteen eikä yksikään korporaatio hyödynnä sitä dataa. Olen nyt pari päivää vasta tutustunut palveluun, mutta olen vaikuttunut. Miksi en aiemmin tätä tehnyt? Nextcloudin alkutaipaleestani kirjoitan myöhemmin.
Eurooppalaisuus on tietotekniikassa omanlaisensa hyve, onhan meillä täällä mm. se GDPR, jota muu maailma tuntuu aktiivisesti hylkivän. Opensource -ohjelmia on paljon olemassa vaihtoehtoina digijättien tuotteille. Myös puhtaasti eurooppalaisia vaihtoehtoja digipalveluille on, ei muuta kuin otetaan käyttöön.
https://european-alternatives.eu/
@stedi nyt löytyi minullekin kiinnostavaa, motiivit samoja kuin sinulla. Googlea olen itse ollut kovastikin tuomassa koulumaailmaan, erityisesti koska edu-maailma oli Suomessa niin Microsoftin käsissä. Vieroksuin Applea, Microsoftia ja vähiten Googlea. Nyt vieroksun kaikkia, mutta Googlen kanssa olen naimisissa niin töissä kuin privaatissa. Nyt kun löysin nämä sinun juttusi ei tarvi keksiä kaikkea itse. Jään seuraamaan, kiitos!
Mukavaa jos oli hyötyä raapusteluista.