F-Secure SENSE – suoja verkossa oleville laitteille

Kodeissa olevat laitteet muuttuvat kiihtyvää tahtia yhä enemmän verkkoon yhteydessä oleviksi laitteiksi. Kuka olisi vuosituhannen vaihteessa uskonut, että pyykinpesukoneet, kahvinkeittimet ja lasten lelut voisivat joskus olla langattomassa verkossa, en minä ainakaan 🙂
Koti on nykyään älykoti!

IoT eli Internet of Things on tänä päivänä totta myös ihan tavallisissa kodeissa, ei vaan rikkailla, nörteillä tai yrityksissä. F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen onkin pitämissään luennoissa sanonut, että jos jokin laite käyttää sähköä, tulee se jossain vaiheessa olemaan verkossa. Ehkä hieman karrikoitua, mutta totuuden siemen sanoissa on. Kodeissa tietoliikenneverkkoa voivat nykyään käyttää kodin lukot, polkupyörän lukot, sähköpistokkeet, lämmitystermostaatit, valot, televisiot, radiot, keittiökoneet, pesukoneet jne. lista alkaa olla loputon.

IoT tietoturvaongelmia

Julkisuudessa on viime aikoina ollut runsaasti kirjoituksia IoT -tietoturvaongelmista. IoT -laitteet ovat monasti valitettavasti ohjelmistoiltaan tietoturvan osalta kehnosti toteutettuja, joten ne muodostavat yhä lisääntyvän tietoturvariskin.  Esimerkiksi vuonna 2016 koettiin maailmalla iso verkkohyökkäys, jossa rikolliset hyödynsivät verkkoon kytkettyjen Web-kameroiden puuttellisia ohjelmistoja.

Miltä tuntuisi jos käyttämäsi vauvan itkuhälytin tai pesukone olisi kotiverkkosi heikoin lenkki? Tai jos rikollinen katselisi mitä teillä kotona puuhataan television Web-kameran kautta? Moni ei osaa kuvitella tälläistä ongelmaa edes olevan olemassa. Mutta se on.

F-Secure SENSE – suojattu tietoliikennereititin ja sovellus

F-Secure SENSE koostuu älykkäästä tietoturvareitittimestä, kehittyneestä suojaussovelluksesta ja alan johtavasta pilvipohjaisesta suojauksesta.

Luin F-Secure SENSE -tuotteesta ensi kerran joskus v. 2016 ja ennakkotilasinkin lähes samantien laitteen. Tuotteen kehitystyön valitettavasti viivästyi ja toimitukset alkoivat vasta kesällä 2017. Sain tuotteen kotiini 2017 Juhannuksen jälkeen ja nyt on takana muutama viikko laitteen kanssa.

F-Secure SENSE -laitteen idea on siinä, että se suojaa kolmiportaisesti kodin verkossa olevat laitteet.

  1. Itse laite toimii reitittimenä suojaten kaikki sen kautta verkkoon kytketyt laitteet, siis tietokoneiden, tablettien ja puhelinten lisäksi kaikki kodinkoneet, viihde-elektroniikan jne. jotka ovat verkossa
  2. Paketin mukana tulee SENSE -tietoturvasovellus, jonka avulla verkkoa hallinnoidaan ja joka suojelee tietokoneesi / puhelimesi vaikka olisit oman kotiverkkosi ulkopuolella
  3. Reititin valvoo reaaliaikaisesti kotiverkkoa hyödyntäen pilvipohjaista tietoturvapalvelua

SENSEn käyttöönotto oli yksinkertaista. Paketissa oli itse laite, virtalähde, LAN-piuha ja pieni ohjelehtinen. Laite itsessään ei tarjoa Internet -yhteyttä, mutta se kytketään esim. modeemiin mukana tulevalla LAN-verkkojohdolla. Latasin puhelimeen SENSE -sovelluksen, laitoin SENSEen virran päälle, uuden suojatun verkon luominen tapahtui sovelluksen avulla. Aikaa meni parisen minuuttia ja se oli helppoa, onnistuu siis myös jokamieheltä ja -naiselta.

Disabloin taloyhtiön laajakaistan tarjoavan vanhan modeemin oman Wi-Fin, jotta kodin laitteet eivät vahingossakaan enää menisi vanhaan verkkoon. Samalla irrotin vanhasta reitittimestä LAN-verkkopiuhat ja siirsin ne kiinni SENSEen, jossa on vapaana kolme porttia. Näin kaikki tietoliikenne menee SENSEn kautta, oli langallinen tai langaton.

Sitten vaan yksitellen kaikki kodin laitteet kiinni uuteen kotiverkkoon. Mielenkiintoista oli konkreettisesti nähdä kuinka paljon niitä laitteita itselläkin on, en ollut niitä aiemmin laskenutkaan. Lukumäärä yllätti, lähes 20 laitetta kotiverkossa kiinni. Tietokoneita, tabletteja, puhelimia, televisioita, radioita, chromecasteja, valoja jne.  Puhelimen SENSE -sovelluksella näkee kätevästi verkossa olevat laitteet ja niitä voi nimetä ja hallinnoida. Aiemmin tietenkin kaikki kotimme tietokoneet, tabletit ja puhelimet oli suojattu tietoturvaohjelmalla, mutta nyt myös televisiot, radiot ja valot jne. ovat suojassa. Aika hyvä tunne!

SENSE ei tietenkään vapauta vastuuta siitä, että kaikki kodin laitteet ovat omilta ohjelmistoiltaan ajan tasalla. Ne on tietysti päivitettävä kuten aiemminkin.

Uusi verkko on toiminut moitteetta. Wi-Fi toimii paremmin kuin ennen vanhalla reitittimellä, ei pätki enää. Onhan tämä uudempaa tekniikkaa kuin monta vuotta vanha Welhon laajakaistan mukana tullut reititin.

Suosittelen suojaamaan oman kotiverkon, tässä siihen mainio tuote!

Lisätietoa SENSE -laitteesta ja sen tarjoamista palvelusta: https://www.f-secure.com/fi_FI/web/home_fi/sense