Musiikkia ilman tietokonetta – DAWless

Ehkä vähäsen pöhkö otsikko, sillä valtaosin olen tehnytkin musiikkia ilman tietokonetta, kielisoittimilla muun muassa. Nyt kuitenkin olen pikkuhiljaa opettelemassa samplereita ja syntikoita sekä niiden käyttöä ilman tietokonetta ja ilman niissä käytettävää digitaalista musiikkityöasemaa (DAW). Monet soittolaitteet toimivat sellaisenaan ilman tietokoneen apua ja ne voivat keskustella keskenään mm. MIDIn ja Syncin avulla. Piuhat koneiden välille vaan 🙂

Hommasin jokin aika sitten käytettynä samplerin, Korg Volca Sample 2:n. Maksoin siitä 80€, eihän se uutenakaan maksa kuin 158€ (kirjoitushetkellä). Sitä olen pikkuhiljaa opetellut käyttämään, alkaa tuo snadisti jo aueta, kiitos pitkälti Youtuben. Se on lähes pohjaton resurssi oppimiseen. Itse laitteen käyttöohje on käytön kannalta kelvoton iso lakana, pikemminkin vain lista toiminnoista. Ei sanaakaan työprosessista. Toki Korg valmistajana on itsekin läsnä Youtubessa, ja sieltä löytyy lyhytvideoita laitteen käytön oppimiseen, mm. Korg Volca Sample 2 Educational -videosarja. Tuon sarjan katsonut ja monta muutakin, ne ovat olleet ratkaisevassa roolissa laitteen nopeampaan oppimiseen. Olenhan astunut kielisoittimista ja DAW -työskentelystä “mukavuusalueen” ulkopuolelle.

Innostus on sopiva ja sen takia olen jo hommaamassa toisen laitteen rinnalle. Tähän DAWless kokoonpanoon tulee Roland S-1 Tweak Synthesizer -laite, joka pystyy keskustelemaan Volcan kanssa MIDI- ja Sync -kaapelien avulla. Tuo Volca on ääninäytteitä (sample) soitossa käyttävä laite, kun taas Rolandin S-1 on syntetisaattori, jossa äänet luodaan ja muokataan erillisillä säätimillä laitteessa olevien oskillattorien avulla.

Volca Sample 2:ssa ei ole soittamiseen tarkoitettua pianonäppäimistöä, vaan erilaisten samplesekvenssien laukaisuun tarkoitetut painikkeet. Rolandin S-1:ssä on alkeellinen pianonäppäimistö, jota voi hätätilassa käyttää. Minulla on onneksi ennestään pienikokoinen näppäimistö Novation Launchkey Mini MK3, joka voi MIDI-johdon kanssa keskustella sekä Volcan että S-1:n kanssa. Siinä onkin trio laitteita, jotka muodostavat alkupolkuni DAWless -musiikkimaailmaan. Kaikki kolme laitetta ovat myös mobiileja, sillä toimivat virtalähteiden lisäksi myös joko paristoilla ja/tai akuilla. Musiikkia voi tehdä missä vaan.

Kunhan saan puuttuvan lenkin (S-1) tähän kolmikkoon, ajattelin käyttää yhtä vanhaa biisiäni opiskeluprojektina näiden yhteiskäytön oppimiseen. Sitä en ole koskaan edes äänittänyt, se on vain soinut päässäni. Ehkä julkaisen sen sitten tänne naureskeltavaksi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Musiikkia ilman tietokonetta – DAWless”

Kommentointi on suljettu.