WordPress asentaminen omalle koneelle – osa 1

Yleistä WordPress -asiaa

WordPress on eräs maailman yleisimmistä CMS -järjestelmistä. Eikä syyttä, ohjelmisto on erinomainen esimerkki Open Source -ohjelmistojen laadusta. WordPress on helppo ottaa käyttöön hyvässä Web-hotellissa, sivuston saa aikaiseksi alta aikayksikön ja sisällöntuotantotyökalut on helppo oppia. Moni WordPressiä käyttöön ottava haluaisi kuitenkin hieman harjoitella ensin, ennen kuin tekee sen oikean sivuston sinne Web-hotellin serverille. Opetteluun on kaksi helpohkoa tapaa:

 • kokeillaan ohjelmaa ilmaiseksi WordPress.com -palvelussa,
  tee vain tunnukset ja perusta sivusto verkossa olevaan palveluun
  tai
 • asennetaan WordPress omalle koneelle, 
  hieman monimutkaisempi, mutta aina mukana omalla koneella oli nettiä tai ei

Tässä artikkelissa ja sitä seuraavassa jatkoartikkelissa tutustutaan tuohon jälkimmäiseen tapaan. Käydään läpi se, miten WordPress asennetaan omalle tietokoneelle.

Vaiheet ovat pääpiirteissään seuraavat:

 1. Ladataan ja asennetaan XAMPP, tietokanta- ja Web-palvelinohjelmistot omalle koneelle (tämä artikkeli)
 2. Ladataan ja asennetaan WordPress -ohjelmisto XAMPPiin

Omalle koneelle itse asennetussa WordPressissä on se mukava piirre, että se on täysverinen WordPress ja se näkyy vain sinulle, eli voit tehdä sen kanssa turvallisesti kokeiluja ilman että muut Internetin käyttäjät näkevät sivustoasi. Tätä “piilossa” -ominaisuutta kysytään lähes jokaisella WordPress kurssillani.

WordPress tarvitsee toimiakseen tietokannan ja Web-palvelimen sekä PHP-ympäristön. Web -hotelleissa nämä yleensä on toteutettu Linux -palvelimella olevalla MySQL -tietokannalla sekä PHP -ohjelmointikielen avulla. Tälläistä kokonaisuutta kutsutaan yleisesti LAMPiksi. (Linux, Apache, MySQL, PHP = LAMP). Tässä artikkelisarjassa käytetään kuitenkin Windows -konetta ja vastaavan ympäristön saa pystyyn erilaisilla paketoiduilla ohjelmistoilla kuten, WAMPP ja /tai XAMPP. Jos käytät Macciä on sille tarjolla XAMPPin lisäksi myös MAMP. Tässä artikkelissa kuvakaappaukset ovat Windows 10 -koneesta, mutta periaate asennukseen on sama Maceissa. Näissä XAMPP, WAMP, MAMP -paketeissa on se kiva puoli, että niiden kanssa voi tehdä ja kokeilla WordPressin lisäksi kaikkea muutakin Web-sivujen kanssa. Mikäli tiedät, ettet tarvitse XAMPPia sekalaiseen Web-kehitykseen, voit ladata ja asentaa Bitnami WordPress Stackin ja pääset WP -asennuksessa vieläkin helpommalla, seuraa ed. linkkiä ko. artikkeliin.

Uusimmissa XAMPP -paketeissa MySQL -tietokanta on kovattu MariaDB -tietokannalla, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia. MariaDB on kehitetty MySQLn pohjalta.

XAMPP -ohjelmistopaketin lataus ja asentaminen

Lataa verkosta XAMPP -ohjelmisto osoitteesta https://www.apachefriends.org/ , ohjelmisto on Open Source, eli maksuton. Voit toki tukea kehittäjiä rahallisesti jos niin haluat 😉

Asenna ohjelmisto käynnistämällä ladattu tiedosto kaksoisnapsauttamalla.

XAMPP-installer-exe

Seuraa normaali ohjelmistonasennusrutiini, voit periaatteessa hyväksyä kaikki asennuksen ehdottamat vaiheet.

XAMPP-step1
XAMPP-step2

Voit valita eri ohjelmistoja asennukseen mukaan, ao. kuvassa poistettu ruksit ohjelmista, joita ei WordPressissä tarvita. 
 

XAMPP-step3

Valitse asennuspaikaksi jokin muu kuin tyypillinen Program Files, tee esim. niin kuin alla:
 

XAMPP-step4

Voit valita helpon tien WPn asentamiseen, se onnistuu Bitnami for XAMPP installereiden avulla. Voit tutustua aiheeseen myöhemmin, jatketaan tässä kohtaa vain XAMPP -perusohjelmiston asennusta.
 

XAMPP-step5

 

XAMPP-step6

Asennus etenee

XAMPP-step7

Loppu häämöttää, paina Finish.
 

Web -palvelin, tietokantaohjelmisto ja PHP ympäristö on asennettu.

XAMPP-Control-Panel-Apapche-MySQL-Start

Nyt on testattava että kaikki toimii. Avaa XAMPP Control Panel (oranssi kuvake) ja käynnistä Apache sekä MySQL Start -painikkeista.

Mikäli Apache ja MySQL tekstit ovat ja pysyvät vihreinä, eikä tekstikentässä näy virheilmoituksia, olet onnistunut asennuksessa. Avaa vielä selain ja siirry osoitteeseen http://localhost , näkymän pitäisi olla jotain tälläistä:

XAMPP-step9-no-problem

Nyt sinulla on täysiverinen PHP -kehitysympäristö koneellasi. Voit aina tarvittaessa käynnistää Web-palvelimen ja käytön jälkeen sulkea sen. Voit vaikka tehdä tavallisia staattisia Web-sivuja ja laittaa ne httpdocs -kansioon joka on palvelimen juurihakemisto. Sinne otetaan sitten selaimella yhteys http://localhost/tiedoston-nimi.htm

Virhetilanteet

Aina ei asennus mene kuitenkaan niin kuin Strömsössä, vaan jotain menee pieleen. Todennäköisin virhe on se, ettei Web-palvelin suostu käynnistymään. Syy siihen on yleensä se, että tietokoneellasi on jokin muu ohjelma, joka käyttää samaa tietoliikenneporttia 80, jota Apachekin käyttää HTTP -liikenteeseen.

XAMPP-step9-problem

Syy on siis jokin toinen ohjelma, mikä se on, se sinun täytyy itse tutkia. Itselläni se usein on ollut Skype, jonka sammuttaminen tai poistaminen koneelta ratkaisee ongelman bootin jälkeen. Joskus koneella on toinen Web-palvelin, esim. IIS ja se käyttää myös 80 -porttia.

Toinen korjauskeino blokkaavan ohjelmiston poistamisen sijasta on konfiguroida XAMPPin Apache käyttämään vaihtoehtoista porttia 80 sijasta, esim. porttia 8080, se tehdään Apachen konfiguraatiotiedostoon httpd.conf  joka löytyy asennuskansiosta, esim. C:\xampp\apache\conf
Lue lisää aiheesta Apachen dokumentaatiosta: https://httpd.apache.org/

Tämän jälkeen on siis vuorossa itse WordPressin asennus, josta voit lukea osassa 2.

5 kommenttia artikkeliin ”WordPress asentaminen omalle koneelle – osa 1”

 1. WordPress -ohjelmiston asennus omalle koneelle on helppoa, kunhan pohjalle tarvittava ympäristö on ensin saatu pystyyn ja toimintakuntoon (tutustu osa 1 artikkeliin). WordPressin voi asentaa itse käsipelillä tai sitten käyttää apuna esim. Bitnami installeria.

  WordPressin itseasentamisen vaiheet ovat pääpiirteissään seuraavat:

  Tehdään tietokanta tietokantapalvelimelleLadataan WordPress -ohjelmisto ja puretaan tiedostot Web -palvelimen kansioonMuokataan konfiguraatio-tiedosto vastaamaan tietokannan tietojaAjetaan asennusskripti selaimella

  Tämä itse käsipelillä tehtävä asentaminen on kattavasti dokumentoitu WordPressin sivustolla. https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress

  WordPress asennus Bitnami installerilla

  Me käytämme tässä artikkelissa vielä helpompaa tapaa asentaa WordPress. XAMPPin latauksen yhteydessä on useaan otteeseen mainittu tämä Bitnami installer. Se on kolmannen osapuolen paketoitu kokonaisuus, jolla WP:n asentaminen tapahtuu kädenkäänteessä. Bitnami Installerista on kaksi versiota, toisessa on mukana Web- ja tietokantapalvelimet WordPressin lisäksi (stack) ja toisessa on vain itse WordPress (moduuli). Me käytämme tässä moduulia, sillä XAMPP on jo asennettu, ja siinähän on jo nuo palvelimet.

  Pienenä miinuksena on se, että se asentuu palvelimelle /wordpress/ kansioon, ei palvelimen juureen. Bitnami tarjoaa monen muunkin järjestelmän installereita, esim. Drupal, Joomla, Moodle jne. ja ne kukin asentuvat omiin kansioihinsa.

  Lataa ensin WordPress -moduulin asennustiedosto koneellesi osoitteesta https://bitnami.com/stack/wamp/modules#wordpress Tutustu ohjeisiin jos kiinnostaa eikä sinulla ole liika hoppu ?https://wiki.bitnami.com/Infrastructure_Stacks/Bitnami_for_XAMPPKun olen lukenut ohjeet, on sinulla suunnilleen käsitys mitä seuraavaksi tapahtuu. Nyt käynnistetään itse asennus.Käynnistä ensin XAMPP Control Panelista Apache ja MySQL -palvelut käyntiin Start -painikkeella.Kun palvelimet ovat päällä, käynnistä WordPress -asennus lataamastasi asennustiedostosta ja seuraa näytön ohjeita. Valitse asennuskieli ja siitä se asennus lähtee Valitse asennuskansio, sama kuin mihin olit XAMPPin asentanut aiemmin. Anna käyttäjätunnus WordPress -järjestelmään.Merkitse nämä muistiin, tarvitset niitä kirjautuessasi WordPressiin sisään. Anna sivustolle nimi, voit muuttaa tämän myöhemmin jos haluat. Määritä sähköposti, mikäli haluat testiympäristösi pystyvän lähettämään sähköpostia esim. lomakkeista. Älä käytä omaa sähköpostia, vaan tee tälle toiminnolle oma tili Googleen. Voit myös olla käyttämättä ominaisuutta. Jatka sähköpostin määrityksellä, mikäli rastitit ominaisuuden. Mainos, jonka voit ohittaa. Asetusten määrittämisen jälkeen on aika alkaa asennus. Asennus etenee Lopuksi paina Finish. Selain avaa valmiin WordPress -sivuston.

  Näin helppoa se oli ?Pääset WordPress -järjestelmän hallintapuolelle Meta -otsikon alta Log in -linkistä.Käytä tunnuksia jotka äsken asennuksessa annoit. Toinen vaihtoehto sisäänkirjautumiseen on ottaa selaimeen osoitteeksi asennuskansion alta wp-admin -kansio. Tässä esimerkissä siis http://localhost/wordpress/wp-admin

  Localhost on sama kuin 127.0.0.1

  Bitnami installer asentaa WordPressin hieman poikkeavaan kansioon, eli varsinaiset tiedostot löytyvät Windows-koneissa polusta C:xamppappswordpresshtdocs

  No niin, siinä se on, valmis WordPress odottaen kaikkea sitä mitä haluatkin, mars konfaamaan ja opettelemaan! ? Oman koneen ja oman toimintakuntoisen WordPressin kanssa voi tulla vaikka WordPress kurssillenikin opettelemaan ?

  p.s. WordPress kun taitaa olla maailman yleisin CMS, niin crackerit kehittävät murtautumiskeinoja siihen tietenkin tosi paljon. Ensisijaisen tärkeää on aina pitää ohjelmistot uusimmissa testatuissa versioissa. Tämä on onneksi helppoa WordPressissä, sillä siinä on mahdollista ottaa automaattinen päivitys käyttöön.

  Happy WordPressing!

 2. Hei,

  Yhteensattumien vuoksi tämänpäiväinen Word Press blogi/kotisivukurssin viimeinen päivää jää osaltani käyttämättä. Olen kuitenkin nyt saanut perustietoa, jota voi lähteä jalostamaan “klikkaa ja katso” -periaatteella, eli mitä mistäkin aukeaa ja tapahtuu.

  Kiitos opetuksesta. Pienenä palautteena, että haastavaa todella oli, että minulle sattuneella koneella näkymät esiintyivät yleensä hieman erilaisessa fenotyypissä kuin opettajalla – mutta haasteista aina oppii, kun joutuu pinnistelemään.

  Kiitos ja Hyvää Pääsiäistä,

  Aira Päivöke

 3. Helpoin tapa asentaa WordPress omalle tietokoneelle on käyttää Bitnami WordPress Stack Installeria. WordPress tarvitsee alleen web-palvelimen ja tietokantapalvelimen, Bitnami tarjoaa tähän helpon kokonaispaketin yhdellä yksinkertaisella asennuksella.

  Siirry selaimella osoitteeseen https://bitnami.com/stack/wordpress/installer

  Lataa sieltä Bitnami WordPress Stack Installer

  Bitnami WordPress Stack Download

  Mikäli sinulla on jo koneellasi Web- ja tietokantapalvelin (esim. XAMPP), voit asentaa pelkän moduulin. WordPress -moduulin asennuksesta olen kirjoittanut erikseen.

  Mikäli sinulla ei ole ennestään asennettuna mitään, niin lataa koko stack. Tämä artikkeli kertoo stackin Windows -version asennuksesta.

  Bitnami WordPress Stack asennus

  Asennus on todella helppoa, next next next -tyyliin. Käynnistä asennus lataamastasi installerista ja noudata ohjeita. Ohessa asennuksen vaiheet kuvagalleriassa.

  Asennuksen jälkeen sinulla on helppokäyttöinen oma paikallinen WordPress -asennus, jonka avulla voit huoletta kokeilla kaikkea mahdollista rikkomatta oikeaa Web -hotellissa olevaa sivustoasi. Siis helppo kehitysversio , joka ei näy avoimeen internettiin .

  Käytä windows-manager -ohjelmaa palvelimien käynnistämiseen ja sammuttamiseen. Löydät sen asennuskansiosta C:bitnamiasennuksesiversionumeroApache ja MySQL -palvelut käynnistyvät automaattisesti, harkitse niiden muuttamiseksi manuaaliseksi.

  Voit myös ladata Bitnami WordPress Stack asennus PDF eli asennusohjeet PDF -tiedostona, josta löytyvät yllä olevat kuvat hieman tarkemmin selitettynä.

  WordPressin asentaminen omalle koneelle voidaan tehdä muullakin tapaa. Olen kirjoittanut niistä aiemmin, lue XAMPPin asentamisesta ja sen päälle WordPress -moduulin asentamisesta.

Kommentointi on suljettu.